Jako farmářské trhy u nás jsou opravdu hadr / ještě v plenkách oproti tomuhle.
Ve větších městech tyto markety jsou taky, ale nejsou tak moc rozšířené/dostupné a je třeba využít služeb supermarktů. Toto jsou snímky ze Surabayského obchoďáku.
 |
Salak pondok - hadí ovoce |
 |
Salak pondok rozbalen
|
Po prvním zakousnutí je chuť lehce trpká, ale přes to sladká. Druhým kouskem ovoce zachutná. Je velmi dobře skladné a jednoduché k použití. Velmi jednoduché oloupání a hlavně se od něj neupatláte. Dužina je velmi tvrdá, při zakousnutí vysloveně křupavá, proto není problém s transportem ve zhoršených podmínkách. Příklad: nevadí mu se cely parný den povalovat v batohu s mnoha věcmi jakožto i láhvemi s vodou. Přežije bez újmy. Stačí jen rozbalit ze slupky a začít jíst. Uvnitř dužiny je pecka, která se dá snadno obkousat. Kdykoliv někam cestuji a beru s sebou jídlo, tak toto ovoce nesmí v batohu ze zmíněných důvodů chybět. Za 3 000 RP jsem jednou obdržel 4 nebo 5 salaků, teď přesně nevím.
Guava
 |
Jambu - Guava |
Prý se jí jako jablko. Já to jim spíš jako meloun(radši všechno ovoce loupu, můj europskej organismus by tyto slupky nemusel ustát). Chuť není příliš výrazná, mírně nasládlá. Ničemu mi ovšem není podobná, nevím k čemu přirovnat. Jsou zde malé ale tvrdé pecičky. Dužina není úplně měkká, ale ani není tvrdá jako u jablka a neděla při zakousnutí takový ten křupavý zvuk. Musím však říci že jsem tímto ovocem trochu zklamán. Čekal jsem mnohem sladší a zajímavější chuť.
Trochu mi to připomnělo nějaké umělé sladidlo. Po té co jsem snědl půl Guave, nijak výrazně jsem se na tu druhou půlku už netěšil. Ovšem domácí mí řekl že záleží kdy Guavu utrhnu, tahle prý ještě nebyla 100% zralá. Takže možná nakonec fakt bude víc sladší.
Mango
 |
Tohle mango o dvě minuty dříve ještě viselo na stromě |
Lepší mango jsem v životě nejedl :-) Druh tohoto manga je nejžádanější a jmenuje se: Manalagi.
Mimochodem zobrazený způsob přípravy manga se jmenuje "želva". Asi je zřejmé proč. Stačí ukrojit třetinku manga i se šlupkou, nožem nařezat mřížkovou strukturu(ne skrze slupku) a ohrnout naruby.
 |
Přesně takhle se o chvilinku dříve ještě pohupovalo na stromě. |
 |
Mango: oranžové - jarot, žlutý- gadung, bílé - manalagi |
Žluté- to samé co známe ze supermarketu, velmi sladké, chutné a vychlazené i křupavé
Bílé- má méně výraznou chuť, dužina je tvrdší (v tomto salátu asi muselo být ještě nezralé, protože co jsem ochutnal tento typ o dva týdny později z něčí zahrádky, už bylo žluté a bylo to to nejlepší co jsem kdy jedl)
Oranžové- mnohem sladší, dužina je velmi měkká a docela i dost se chuťově liší od žlutého, kdyby mi někdo neřekl že je to mango, tak ho v tom ani nepoznám
To jsou jen tři druhy, celý seznam druhů místního manga vypadá asi takto:
Jarot, Manalagi, Gadung, Podang, Apel, Kuwen, Golek, Gureh, Poh Ndok, Bajul, Janis
Papaya
 |
Hádejte co to je...
Meloun to neni |
 |
Je to Papaya |
Velmi sladká, vlastnostmi podobná žlutému melounu. Je však mnohem sladší. Trochu mangovo-jahodová chuť.
Maracuja
 |
A hádejte tohle?
Limetka to není |
 |
je to Marquisa - Markisa - Passion fruit - Maracujá - Mučenka jedlá - Marakuja |
Zatraceně sladká až kyselá. Už je mi jasný proč je tak populární z ní dělat sirupy a další nápoje/šťávy. Chuťově je to něco mezi pomerančovým sirupem a citronem. Ale zas tak moc kyselý to není. Snědl jsem v klidu jednu, chutnala mi, ale na další už jsem chuť neměl, stačilo mi. Ovšem další den jsem měl opět na ní chuť. Obsahuje mnoho vitamínu C a energie.
Durian
 |
Durian |
Velmi zvláštní, rozporuplná věc. Zrovna nevoní. Ale to mě ani tak netrápilo. Po té co si vyloupnete kousek, zaboříte prsty do takové mazlavé hmoty, z které není úniku. Pod touto hmotou se skrývá pecka. Bez upatláni se to sníst nedá. Chuť je zvláštní. První sousto mi celkem chutnalo. Někde jsem četl že to prý má příchuť mandlí. Dalo by se to tak říct, ale rozhodně to není taková chuť jakou si představíte pod pojmem mandlový krém. Je to opravdu zvláštní, nějakou dobu jsem přemýšlel jestli mi to vůbec chutná a k čemu tu chuť přirovnat. Ale postupem jedení dalších a dalších soust mi to totálně přestalo chutnat a když mě kolega vybízel ať si dám poslední kousek, tak už jsem hledal výmluvy, jen abych si nemusel dát. Pak jsem to jen tak párkrát ze slušnosti olíznul a zahodil. Celou cestou domu sem se tý pachuti nemohl zbavit. Ani když jsem doma snědl tři balíčky chipsů jen abych tu chuť už v puse necítil. Další den ráno jsem stále věděl jaké ovoce jsem předchozí den ochutnával. Mimochodem jeden tenhle ořech stál 18 000 RP. S ohlédnutím zpět není o co stát. Takže nedoporučuji utrácet cca 200 kč za ochutnání v ČR.
???
 |
Netušim co je to za ovoce, ani jsem neměl možnost ochutnat
 |
Opět nemám nejmenší tušení co je to za ovoce, taktéž jsem ještě neochutnal |
|
Sawo
 |
Sawo - Manilkara zapota - sapodilla |
Popisování chutí podivného ovoce mi přijde čím dál težší. Sawo na první pohled vypadá jako malá brambora. Plod je však vcelku měkký a dužina tedy taktéž. Velmi sladké se zvláštní příchutí. Mám trochu pocit jakobych v tom cítil hnědý cukr. Chuť mi přijde taková ponurá, ne moc záživná.
Mango je oproti tomu velmi veselá chuť. Na wiki to přirovnávají k hrušce, to by docela sedělo pokud by ta hruška byla velmi přezrálá. A tudíž hodně změklá.
Sirsak
 |
Sirsak - Soursop |
O tomhle sem nikdy neslyšel ani omylem. Ovoce jako guava či maracuja znám z různých džusů a podobných imitací, jen jsem je dřív doopravdy neochutnal. Ale s tímhle ovocem se setkávám úplně poprvé. I když možná jsem jej v perifernim vidění na obalu nějakého pití přeci jen zahlédl. Když jsem dal tento název do google images, některé obrázky, jakobych už na obalu nějakého nápoje viděl.
 |
Soursop, trochu jinak nafocený, zdroj: google images |
Chuť je velmi sladká, chvílemi kyselá. Občas mi to chutná jako banán s vanilkou. Chílema zas jak nějaký bonbón. Dužina je měkká, vláknovitá, náhodně obsahuje pecky. Dal bych si jej klidně znovu. Chutnal mi. Ale stačí si jej dát jen trochu jak je sladký. Jo a jeden tenhle kousek me stál 3 000 RP (cca 6.50 kč)
Mango (menší typ)
 |
Mango - zrovna jeden z menších typů |
Chuť je méně sladká než ostatní a přes to je i lehce kyselá. Řekl bych že může chutnat spíše těm kdo nemají rádi hodně sladké věci. Pro mne nadále zůstává favoritem manalagi.
Garbis
 |
Garbis - prostě zmenšený meloun |
Nic více, nic méně. Prostě zmenšenina melounu. Chuťově je tak na půl cesty mezi žlutým melounem a papayou.
 |
Kenitu |
Kenitu je chuťově velmi podobný sirsaku, opět velmi sladký jen v menší verzi. Dužina je velmi měkká a je třeba po rozpůlení plodu ji dlabat lžící. Sem tam se náhodně objevují pecky.
 |
Manggis |
Zvenku vypadá pěkně ošklivě, oprejskaně, staře, jako by ho někdo vyndal z popelnice. Ale vevnitř se skrývá lahodná soustava "prdelek", jako u česneku. S česnekem to nic víc společného krom způsobů uspořádání samotných produktů plodu nemá. Jí se dílek po dílku. Chuť velmi sladká s velmi příjemným tónem. Taková plně sladká svěží chuť. Možná bych to lehce přirovnal k li-chi. I když to neni uplně stejný, tak mě nenapadá nic jiného k čemu bych chuť přirovnal. Dva nejvetší dílečky vždy obsahují pecku, ostatní lze sníst celé. Chutná mi více než kenitu a jeho chuť mě baví mnohem více. Velmi mi zachutnal a během pár minut jsem spořádal 3 manggisy.
Mini banán
 |
Pohles zeshora na celý trs |
Banánů zde mají více než 10 druhů, toto je jeden z nich. Je to takový malý banán, banánek. Každý plod má tak 8cm. Jeho chuť je skoro stejná jako u banánu na který jsme zvyklý. Má však trochu pevnější dužinu a možná, že je i trochu sladší. Jinak se kupuje po celých trsech. Co se mi však u toho minibanánu líbí více je jeho praktičnost. Krom toho, že se dá celkem dobře sbalit na cestu, tak kdykoliv kdy máte chuť na banán, nebo jen jdete kolem, tak si utrhnete jeden banánek a stačí vám. Pokud ne, tak si dáte další. Ne jako u velkého banánu, který vám v půlce buď přestane chutnat, nebo jste ho plný, nebo vás prostě z jiných důvodů přestane bavit. U něj prostě když máte chuť na banán, tak musíte spořádat celý velký plod.
 |
Genkuang |
Vypadá to jak celer, je to však taková trochu křehčí a sladší kedlubna. Tento popis je dostatečně výstižný, není třeba dodávat více.
 |
Jackfruit - Žakie - Chlebovník různolistý |
Jackfruit je opět velmi zajímavé ovoce. Má však mnoho společného s durianem.
Způsob jakým roste na stromě, tvar celého plodu i jeho povrch(zde však nejsou ostny, ale takové kulaté tečky) a i způsob kterým se z něj "doluje" samotný plod, který se jí. Velikost celého "produktu" je trochu větší než durian a dle wiki se jedná o největší ovoce rostoucí na stromě jež dosahuje až 36kg. Po rozdělání znázorněném na obrázku nám zbude plod obsahující pecku, po jejíž odebrání trochu tvarem i konzistencí připomínající papriku. Chuť je velmi sladká, veselá, odpovídající této barvě. Těžko nějak specifičtěji popsat. Trochu jak mango, střižený, takovým zvláštním tónem chuti v jiné konzistenci. Na wiki chuť přirovnávají k trpkému banánu, ale tam mají trochu jiný typ. Každopádně když mi byla nabídnuta miska jackfruitu(na obrázku), tak jsem ji spořádal celkem rychle, chutnalo mi. Ovšem když jsem si dal další kus o hodinu později, již mi moc nechutnalo. A to proto, že jsem zacítil příchuť zmíněného durianu. Je to opravdu spíše vylepšený durian, ale jiná a lepší chuť tu durianovou ve výsledku nepřebije.
No tak kdyby se ti podařilo přivézt na ochutnání alespoň salak pondok z výše zmíněných důvodů, nezlobila bych se. Ale taková Maracuja, Manalagi..vlastně cokoli. Teda kromě toho Durianu :-)
OdpovědětVymazatJo nakej salak bych si na cestu domu chtel vzit :-) Vse ostatni je moc velky, nebo spatne prevozitelny/znicitelny. No uvidim jak se zadari, kolik bude mista v kufru...
OdpovědětVymazatJe mi to jasný, ale salaky jsou praktický ;-)
OdpovědětVymazatA kdy že se to vlastně vracíš ?